Wat is commissioning?

Commissioning is een kwaliteitsmanagementproces dat verifieert, documenteert en test dat een gebouw aan de gestelde eisen voldoet.

Het commissioningproces stelt meetbare functie-gebaseerde eisen aan het begin van een project. Deze eisen worden in alle fasen van het project gecontroleerd op naleving: de ontwerpfasen, de uitvoeringsfase en de operationele fase.

Het commissioningproces is afkomstig uit de scheepvaart. Een schip in opdracht is een schip dat is voltooid en vaarklaar is. Voordat het schip deze titel kan krijgen, moet het een reeks tests doorstaan. De apparatuur in het schip moet grondig worden getest, problemen moeten worden geïdentificeerd en opgelost en er moet voor worden gezorgd dat de bemanning is opgeleid in de bediening en het onderhoud van het schip.

Commissioning is niet één activiteit, maar een proces dat gedurende het hele project moet plaatsvinden. De ingebruikname moet al in de programmafase van het project worden geïntegreerd en hier onderdeel van uitmaken totdat het gebouw is opgeleverd en aan de opdrachtgever is opgeleverd.

Om tot een nog beter resultaat te komen, kan het concept van Continuous Cx (on-going Cx) worden gebruikt. Hier gaat het commissioningproces verder nadat het gebouw aan de opdrachtgever is opgeleverd. Dit zorgt ervoor dat exploitatie en onderhoud van het gebouw blijft plaatsvinden volgens de eisen en wensen van de opdrachtgever.